Yine Gaziantep’e özgü bir yemek. Geçenlerde Gaziantep’teydim ve tam da acur zamanına denk geldim. Kabak gibi görünüyor ama tadı çok daha değişik. Orada yemek yetmedi, İstanbul’a getirip Antep yemeklerini çok seven eşime de yaptım. Yanına yoğurt, sarımsak ve kuru naneden bir sos hazılayıp yerken dolmanın üzerini dökmenizi tavsiye ediyorum.
400 gr. yağlı kıyma
2 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
1 su bardağı bulgur *
2 su bardağı firik *
2 kg. dolmalık acur
2 orta boy kurusoğan
10 diş sarımsak
Tuz, kırmızıbiber, karabiber, yenibahar
Yeteri kadar su
2 yemek kaşığı yoğurt (suyuna konacak)
* Not: Dolma içi hazırlarken şu ölçülere uymanızı öneririm: 30 dolma yapıyorsanız: Konulan et 10 tane dolma icin sayılır. Kalan 20 dolma için, 15 yemek kaşığı firik, 5 yemek kaşığı bulgur koyunuz. Dolma sayısına göre oranı değiştirin.
- Acurlar yıkanır, başları kesilir, ve içi oyulur.
- Oyulan acurların içine karabiber ve tuz karışımı sürülür. İçinde kalan su çıksın diye bu işlem yapılıyor.
- Firik yıkanırken, suyun yüzüne çıkan siyah kabukları atılır. Süzgecin altına da toprağı iner, suyu süzülür.
- Bir kap içerisine bulgur, firik, et, salçalar, ince doğranmış soğan ve sarımsaklar. tuz, karabiber ve kırmızıbiber konarak iyice karıştırılır.
- Hazırlanan bu karışım acurların içine yarısını biraz geçecek şekilde doldurulur.
- Önceden kesilen acur başları (veya yaprak fotoğraflarda olduğu gibi) ile acurların ağzı kapatılarak tencereye dizilir.
- Dolmalar tencereye dizilir ve yüzüne çıkacak şekilde su konur. Suyuna bir parça tuz atılır, yoğurt eklenir (kabağın patlamasını önler) ve ocağa konur.
- Kaynamaya başladığında ocağın kısılır ve dolmalar pişinceye kadar kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişer. Servise sunulur.
Source: Nuriye Horozoğlu